Karatea harjoittelevan kehittymistä mitataan vyökokeilla. Vyön tarkoituksena on myös osoittaa opettajalle taso, jonka hän voi harjoittelijalta vaatia. Eri vyöarvot aikuisten vyöjärjestelmässä ovat: valkoinen (aloittelija), keltainen (5. kyu), oranssi (4. kyu), vihreä (3. kyu), sininen (2. kyu), ruskea (1. kyu). Mustia vöitä on hieman tyylisuunnasta riippuen 8-12 erilaista (1. dan, 2. dan jne.).

Vyöt suoritetaan osallistumalla vyökokeisiin, joita seurat järjestävät. Seurassa noudatetaan Wadokai Finlandin suositusta, jossa kyu-vyöarvoja graduoivat vain mustavöiset graduoijat. Ruskean vyön voi myös suorittaa, niin kuin mustat vyöt aina suoritetaan, dan-kollegiolle, jonka muodostavat 3-6 mustan vyön karatekaa, joilla on JKF Wadokai -vyönmyöntöoikeudet.

Karateliitto on myös antanut suositukset aikarajoista eri vöiden suorittamisen välille. Näiden lisäksi monissa seuroissa on omat vaatimukset käyntikertojen suhteen.

Vyökokeisiin on aina valmistauduttava huolella ja niihin ei kannata mennä ellei ole varma osaamisestaan. Kokeissa suoritukset on tehtävä aina kaikkensa antaen, mahdollisimman voimakkaasti, nopeasti ja puhtaasti. Myös kokelaan henkinen asenne on tärkeä. Jos kuitenkin joissakin näissä seikoissa on puutteita, etkä saa vyötä, niin siitä ei saa lannistua, vaan päinvastoin, sen on kannustettava lisäämään harjoittelua.

Jonkin vyöarvon saavuttaminen ei saa olla lopullinen päämäärä, eikä siihen saa tyytyä, sillä niin kilpailut kuin vyökokeetkin ovat vain testejä. Oikea budo on harjoittelua.

Vyökoevaatimukset 5.kyu – 3.dan (11.4.2016)

Junioreiden vyökoevaatimukset 12.-2.mon