Karatea harjoittelevan kehittymistä mitataan vyökokeilla. Vyön tarkoituksena on myös osoittaa opettajalle taso, jonka hän voi harjoittelijalta vaatia. Eri vyöarvot aikuisten vyöjärjestelmässä ovat: valkoinen (aloittelija), keltainen (5.kyu), oranssi (4.kyu), vihreä (3.kyu), sininen (2.kyu), ruskea (1.kyu). Mustia vöitä on hieman tyylisuunnasta riippuen 8-12 erilaista (1.dan, 2.dan jne.). Jo 3.dan on harvinainen.

Vyöt suoritetaan osallistumalla vyökokeisiin, joita seurat järjestävät. Suomen Karateliiton graduointijärjestelmä: Oikeus vyön myöntämiseen on vain koulutuksen käyneillä ja tämän perusteella ns. graduointilisenssin saaneilla. Keltaisen ja oranssin myöntämiseen tarvitaan vähintään ruskea vyö. Vihreän ja sinisen voi myöntää henkilö, jolla itsellään on vähintään musta (1.dan) vyö. Ruskean vyön myöntämiseen tarvitaan 2.danin mustaa vyötä. Ruskean vyön voi myös suorittaa, niin kuin mustat vyöt aina suoritetaan, dan-kollegiolle, jonka muodostavat 4-6 mustan vyön karatekaa.

Karateliitto on myös antanut suositukset aikarajoista eri vöiden suorittamisen välille. Näiden lisäksi monissa seuroissa on omat vaatimukset käyntikertojen suhteen.

Vyökokeisiin on aina valmistauduttava huolella ja niihin ei kannata mennä ellei ole varma osaamisestaan. Kokeissa suoritukset on tehtävä aina kaikkensa antaen, mahdollisimman voimakkaasti, nopeasti ja puhtaasti. Myös kokelaan henkinen asenne on tärkeä. Jos kuitenkin joissakin näissä seikoissa on puutteita, etkä saa vyötä, niin siitä ei saa lannistua, vaan päinvastoin, sen on kannustettava lisäämään harjoittelua.

Jonkin vyöarvon saavuttaminen ei saa olla lopullinen päämäärä, eikä siihen saa tyytyä, sillä niin kilpailut kuin vyökokeetkin ovat vain testejä. Oikea budo on harjoittelua.

Vyökoevaatimukset 5.kyu – 3.dan (11.4.2016)

Junioreiden vyökoevaatimukset 12.-2.mon