Joen Mawashin 40-v juhlaleiri

kategoriassa: Artikkelit | 0

Kesäkuun 12.-14. Joensuussa pidettiin paikallisen karateseura Joen Mawashi ry:n 40-vuotisjuhlaleiri. Leirin ohjaajaksi kutsuttiin sveitsiläinen sensei Roberto Danubio 7.dan Wadokai. Sensein assistenttina toimi hänen vaimonsa Eveline Danubio 5.dan Wadokai. Danubiot vierailivat nyt toista kertaa Suomessa. Edellisen kerran he kävivät ohjaamassa leirin Ahvenanmaalla viime vuoden elokuussa, jolloin heitä pyydettiin ohjaajiksi myös Joensuun juhlaleirille.

jns15_01

Seuramme jäseniä tutustui ensi kerran sensei Danubioon vuonna 2013, jolloin hän oli sensei Shingo Ohgamin 8.dan apuna Wadokai Sverigen talvileirillä Herrljungassa. Danubio havaittiin jo silloin hyväksi opettajaksi, jonka rauhallista ja selkeää opetustyyliä oli helppo seurata. Danubio opettaa karatea ammatikseen ja pitää osaamisensa ajan tasalla. Hänen opettamisesta näkyy varmuus ja korkea tieto-taitotaso wadokain tekniikoista.

Leiriä varten vuokrattiin Niinivaaran liikuntahalli, sillä urheilutalon tatamitilat, joissa seuran väki normaalisti harjoittelee, olisi käynyt liian ahtaaksi. Leirille osallistui karatekoita 11:sta eri karateseurasta ympäri Suomen. Yhteensä leiriläisiä oli yli 60 henkeä, joista paikallinen edustus käsitti lähes puolet.

Ensimmäisenä leiripäivänä harjoiteltiin 4 tuntia. Harjoituksissa käytiin läpi paljon perustekniikkaa, kataa sekä hieman myös paritekniikkaa. Sensei otti moneen otteeseen harjoittelijoita koko ryhmän eteen tekemään kataa ja neuvoi sekä korjaili samalla katan suorittajan asentoja ja liikkeitä. Kantavana teemana oli rentouden hakeminen, jonka kautta nopeus tekniikoihin voitiin saada aikaan.

jns15_02

Viimeisten harjoitusten jälkeen pidettiin dan-graduointi, jossa tuomareina toimi Suomen wadokai-kollegio sekä Roberto ja Eveline Danubio. Wadokain 1. danin suoritti hyväksytysti 6 kokelasta, joista peräti 5 oli Joen mawashista. Merkittävää oli myös se, että yksi 1.danin suorittaneista oli 40 vuotta sitten karatetoiminnan Joensuussa käynnistänyt 72-vuotias Tapani Launis. Vaikka Tapani ei ole asunut Joensuussa enää vuosikymmeniin, on hänen saavutuksensa historiallinen merkkipaalu koko seuralle. Onnea vielä kaikille mustan vyön suorittaneille!

Lauantai-iltana järjestettiin juhlatilaisuus ravintola Eliaksessa, johon mestarikokki Seppo Karvinen oli valmistanut maittavan illallisen kaikille osallistujille. Ruokailun jälkeen pidettiin puheita ja allekirjoittanut piti pienen esitelmän seuran 40-vuotisesta taipaleesta, jonka varrella on ollut monenlaisia vaiheita. Pienestä muutaman hengen karateharjoituksista on siirrytty parhaimmillaan yli sadan hengen karatekursseihin, jonka jälkeen toiminta on vakiintunut tasaisemmaksi. Tätä kirjoittaessa Joen mawashissa on 177 jäsentä, joista noin puolet on aikuisia ja puolet junioreita (alle 15v).

jns15_03

Seuran merkkivuotta muistettiin myös tervehdyksillä Hämeenlinnan Kushin-kan karateseurasta sekä Kuopion karateseurasta. Kiitokset muistamisista.

Sunnuntaina harjoiteltiin 6 tuntia. Suurin osa kauempaa tulleista treenaajista lähti kotimatkalle jo ennen viimeisiä harjoituksia, mutta harjoituksissa oli lauantain tapaan hyvä tunnelma. Päivän aikana keskityttiin lauantaita enemmän paritekniikoihin, varsinkin kihon-kumite -pariharjoituksiin. Harjoituksissa tehtiin paljon myös ns. osaharjoitteita, jotka tukivat ja selvensivät varsinaisten liikesarjojen treenaamisesta. Ohjaaja pyysi usein treenaajia esittämään hänelle kysymyksiä tekniikoista, jotta opit menisivät varmasti hyvin perille, eikä mitään jäisi epäselväksi.

Viimeisissä harjoituksissa pureuduttiin seishan-kataan, jota Danubio kutsui ”the queen of wadoryu” -kataksi. Kata käytiin yksityiskohtaisesti läpi, ja sen alkuosaa treenattiin myös silmät kiinni oikeanlaisen mielentilan saavuttamiseksi. Danubion mukaan kataa tehdessä mielentilan pitäisi olla yhtä tyyni kuin se on kauniina päivänä metsässä kävellessä.

Leiri oli kaiken kaikkiaan onnistunut. Karatekat vaikuttivat tyytyväisiltä saamiinsa oppeihin ja Danubiot kertoivat viihtyneen joen kaupungissa mainiosti. He tuumivat myös tulevansa mielellään uudestaan. Ainoa miinuspuoli vierailun aikana oli se, ettei Eveline päässyt näkemään uroshirveä, jonka hän olisi toivonut näillä leveysasteilla tapaavansa. Se olisi vaatinut kenties muutaman päivän automatkan Suomen ympäri. Joka tapauksessa karaten juhlavuosi Joensuussa etenee ja iloinen töminä tatamilla jatkuu. Tervetuloa Joensuuhun!

jns15_04

Kiitokset vielä kaikille osanottajille, senseille sekä Suomen karateliitolle tapahtuman tukemisesta.

© Mika Levy, seuran puheenjohtaja, Joen Mawashi ry

______________________________________________

Ohjaaja Sensei Roberto Danubio 7.dan Wadokai

  • Aloittanut karaten harjoittelun vuonna 1978
  • Toiminut ohjaajana jo vuosikymmeniä
  • Ollut keskeinen toimija Sveitsin karatetoiminnan kehittämisessä
  • On Sveitsin wadokain pääopettaja
  • Tunnettu ja arvostettu valmentaja ympäri Eurooppaa
  • Hänen oppilaansa ovat voittaneet lukuisia mitaleita kansainvälisillä kilpakentillä aina EM-tasolla asti
  • Kävi nyt toisen kerran Suomessa

______________________________________________

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *