Wadoryu- ja Shindo Yoshin Ryu -leirillä Berliinissä helmikuussa 2015

kategoriassa: Artikkelit | 0

Helmikuussa järjestettiin jälleen yhteinen Wadoryu ja Shindo yoshin ryu leiri Berliinissä. Leiri oli viikonlopun mittainen ja siihen osallistui treenaajia useista maista. Suomesta leirille osallistui 8 henkeä. Joen mawashi oli tänä vuonna erityisen hyvin edustettuna, sillä meiltä leirille lähti 6 treenaajaa. Allekirjoittaneen lisäksi Saara, Kati, Niko, Henri ja Joonas. Meidän lisäksi Raumalta oli yksi osanottaja sekä Lasse Keravalta. Kaikkiaan leirillä oli toistasataa osallistujaa.

Matkaan lähdettiin perjantaina jo kukonlaulun aikaan, ensin Helsinkiin ja sieltä vaihdon kautta Berliiniin. Ensimmäisenä reissupäivänä ei vielä ollut harjoituksia, joten päivä kului kaupunkiin, ja etenkin Alexanderplatzin jättiläismäiseen Alexa-ostoskeskukseen tutustuen. Hotellimme sijaitsi Hermannplatzin läheisyydessä Kreuzbergissä, josta oli metrolla lyhyt matka leiripaikalle.

Leiri käynnistyi lauantai-aamuna. Leirin ohjaajina toimivat jo tutuksi tullut Shindo yoshin ryun pääopettaja Toby Threadgill Coloradosta sekä Kaki Kawano Japanista. Kawano oli meille uusi tuttavuus. Kawanolla on 5.dan wadoryussa ja lukuisia saavutuksia karaten kilpakentiltä kumitessa mm. Japanista, Ruotsista, Australiasta ja Englannista. Kawano oli ensimmäistä kertaa opettamassa Berliinin TSYR/Wado –leirillä.

Leirin kantavana teemana oli ajoitus. Ensin sensei Threadgill esitteli kolme erilaista ajoitusta hyökkäykseen, jossa aseeton hyökkääjä yritti napata puolustautujalta miekan, ennen kuin tämä ehti vetää sitä tupesta. Ensimmäisessä ajoituksessa (go no sen) reagoitiin hyökkääjän liikkeeseen. Tässä ajoituksessa siis hyökkääjä toimi ensin, ja varsinainen tekniikka oli eräänlainen vastareaktio hyökkäykseen. Toinen ajoitus (sen no sen) puolestaan tarkoitti yhtäaikaista toimintaa. Hyökkääjän hyökkäykseen vastattiin samalla hetkellä, jolloin hyökkääjä ei päässyt toteuttamaan hyökkäystään loppuun saakka. Kolmas ajoitus (sen sen no sen) oli näistä vaativin. Se tarkoitti suurin piirtein sitä, että hyökkääjä ei edes ehtinyt aloittamaan hyökkäystään, kun puolustautuja toteutti oman tekniikkansa oletettua hyökkäystä vastaan.

Sen sen no sen -ajoituksessa ei oikeastaan voida puhua enää hyökkääjä-puolustautuja asetelmasta. Sensei Threadgill muistuttikin leirillä siitä, että wadoryu-karate ei rakennu samaan lähtökohtaan kuin okinawalaiset karaten tyylisuunnat, jotka ovat itsepuolustuksellisia (go no sen -periaatteella toimivia). Wadoryu ei itse asiassa siis ole itsepuolustus-karatea, vaan wadossa molemmat ovat ”hyökkääjiä”, jotka pyrkivät kukistamaan vastustajansa.

Tämän jälkeen Kawano-sensei esitteli samat ajoitukset kumite-tekniikoihin sovellettuina. Kumitessa sen sen no sen -ajoitus tarkoitti sitä, että oma tekniikka ehdittiin tekemään vastustajaan ennen kuin tämä ehti tehdä mitään muuta.

Harjoituksissa porukka jaettiin kahteen osaan. TSYR-treenaajat ja osa karatekoista aloittivat sensei Threadgillin opissa ja loput karatekat sensei Kawanon ohjastamana. Ryhmät vaihdettiin päikseen päivän kolmannen ja samalla viimeisen treenin alussa. Samalla kaavalla mentiin myös sunnuntaina. Treeniä leirillä tuli kaikkiaan 13 tuntia, joten leirimaksulle sai mukavasti vastinetta.

Kawanon treeneissä tehtiin aluksi hieman kihon-tekniikkaa, jonka jälkeen siirryttiin paritekniikoihin. Kumite-tekniikat olivatkin Kawanon treenien pääteema. Harjoittelimme kumiten puitteissa mm. liikkumista, väistöliikkeitä eri suuntiin, plokkeja sekä tietenkin omia suorituksia vastustajan hyökkäyksiin, jotka koostuivat mm. gyakuzukista, tobikomizukista, maegeristä ja surikomimawashigeristä. Yleisin tekniikka, joka toteutettiin paritekniikan päätteeksi taisi olla gyakuzuki.

Sunnuntaina harjoiteltiin ohyo-kumite-tekniikoitten soveltamista otteluun, kihon-kumitea ja hieman kataakin. Päästiinpä ottelemaankin ja yrittämään hakea sitä yhtä pistettä vastustajasta. Erikoisin harjoite Kawanon treeneissä mielestäni oli puolustautuminen jonossa tulevia vastustajia vastaan. Kaikki kun eivät tahtoneet muistaa miten piti hyökätä tai miten piti puolustautua. Koskaan ei tiennyt mitä tulee. Monet käyttivätkin hammassuojia ihan syystä. Itselläni ne jäivät kotiin, mutta onneksi purukalusto säilyi ehjänä.

Sensei Threadgillin treeneissä vauhti ei ollut yhtä kova kuin Kawanolla, mutta tekniikoitten opiskelu vaati sitäkin enemmän keskittymistä ja erityisesti leirin pääteeman, eli oikean ajoituksen opettelua. Sensein tekniikka näytti luonnolliselta ja yksinkertaiselta. Hän otti nopeasti hyökkääjän kontrolliinsa ja pyöritteli tätä miten tahtoi. Kun saman yritti tehdä perästä, huomasi pian, ettei se niin helppoa ollutkaan. Oikea-aikainen ajoitus onnistuisi vasta vuosien harjoittelun myötä, jos sittenkään.
Harjoittelimme muun muassa lyönnin väistämistä ja samalla liikkumista jatkotekniikoitten kannalta edullisempaan asemaan, vastustajan hämäämistä, horjuttamista, kontrollointia sekä rannelukkoja. Teimme myös joitain kaatoja. Kaikissa tekniikoissa ideana oli toimia oikea-aikaisesti. Ei liian aikaisin, jottei vastustaja muuttaisi hyökkäystään, eikä liian myöhään jottei tämä pääsisi kontrolloimaan tilannetta. Vaativia juttuja.

Leiri päättyi sunnuntai-iltana. Viimeisessä treenissä porukka oli jo harventunut, sillä moni oli lähtenyt kotimatkalle ennen iltaa. Huomionarvoista oli se, että Kawanon viimeisessä treenissä oli 16 osallistujaa, joista 7 oli suomalaisia. Leirin päätteeksi tatamit siirrettiin yhdessä varastoon, jonka jälkeen paikalta sai poistua. Leiri oli jälleen menestys, ja siitä jäi paljon pohdittavaa ja siirrettävää omaan harjoitteluun. Kiitos molemmille senseille sekä järjestäjille. Kiitos myös Christina Gutzille, joka vastasi leirin organisoimisesta. Danke schön und viel Erfolg!

Jäimme Berliinin vielä yhdeksi yöksi, joten aikaa jäi maanantaina nähtävyyksille ja shoppailuun. Lento Suomeen lähti illalla ja olimme Joensuussa tiistai-aamuna klo 00:30. Kelit Berliinissä olivat ok, hieman sateiset, mutta lauantaina taisi pilkahtaa aurinkokin. Kevättä kohti mennään!

© Mika Levy, Joen Mawashi ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *