Kokemuksia Shiomitsun leiriltä Kokkolassa 2009

kategoriassa: Artikkelit | 0

Kokkolan Wado-Ryu Bushido ry, Wado-Ryu Karate-Do Academy Kannus ry ja Suomen Wado-Ryu Karateliitto ry järjestivät Wado-Ryu karaten suurleirin Kokkolassa 24.-26.4.2009. Opettajana toimi Masafumi Shiomitsu 9 dan. Joen Mawashista leirille osallistuivat Niko, Minna ja Marika. Nikolle ja Minnalle tämä oli ensimmäinen kokemus Shiomitsun opetuksesta, mutta Marika on ollut hänen leireillään aikaisemminkin. Marika on harjoitellut aikaisemmin karatea Suomen Wado-Ryu Karateliiton jäsenseurassa Ylivieskassa. Marika muutti opintojen perässä Joensuuhun ja jatkoi harrastusta Mawashissa. Pitkä, mutta aurinkoinen ajomatka Joensuusta Kokkolaan antoi Minnalle ja Nikolle mahdollisuuden tutustua paremmin Marikaan ja kysellä mitä leirillä on luvassa.

Leiripaikkana toiminut Kokkolan urheilutalo sijaitsi lähellä majoituspaikkoja, joka oli mukava yllätys. Siirtyminen hotellilta urheilutalolle oli vain lyhyen kävelymatkan päässä. Harjoitussali oli perinteinen liikuntasali, jonka erikoisuutena oli kupolikatto. Leirille ilmoittautuessa Niko ja Minna pääsivät tervehtimään tuttuja viime helmikuun leiriltä Juuassa. Marika pääsi näkemään harjoituskavereitaan Ylivieskasta ja majoittumaan kotiseudulleen. Wado-ryu -liiton leireillä ei ilmeisesti usein ole osallistujia Suomen Karateliiton alaisista Wado-seuroista tai muista tyylisuunnista, sillä ainakin alussa läsnäolomme tuntui olevan muille pienoinen yllätys. Leiriläiset olivat kuitenkin reilua ja mukavaa porukkaa ja pian sopeuduimme joukkoon.

(Suomessakin siis Wado-tyyli on jakautunut kolmeen eri haaraan; Wadokai, Wadoryu Renmei/Academy ja WIKF. Kaikissa haarautumissa harjoitellaan Wadoryu-karatea, mutta mm. joidenkin tekniikoiden suoritustavoissa on pieniä eroja. Suomen Wado-ryu Karateliitto kuuluu Shiomitsun johtaman Academyn alaisuuteen, kun taas valtaosa Suomen Karateliiton alla olevista Wado-seuroista ei varsinaisesti kuulu mihinkään liittoon, tosin vaikutteita on otettu voimakkaasti Wadokaita edustavalta Shingo Ohgamilta jo usean vuoden ajan ja muutamasta seurasta löytyy Wadokain hyväksymiä dan-arvoja. WIKF-haaraa Suomessa tiedettävästi edustaa vain yksi seura, joka on myös Suomen Karateliiton jäsenseura.)

Perjantain kaksituntiset harjoitukset alkoivat yhteisellä alkujumpalla. Kaikki leirin alkulämmittelyt tehtiin Wado-ryu –liiton ohjaajien toimesta. Lämmittelyn jälkeen sensei Shiomitsun johdolla teimme perustekniikkaa yhdistelemällä lyöntejä ja torjuntoja käännöksiin ja seisonnan muutoksiin. Hetken harjoiteltuamme muodossa, keräännyimme yhteen fläppitaulun eteen, jossa sensei kirjoittamalla ja piirtämällä havainnollisti niitä periaatteita, joita tarvittiin harjoiteltavissa tekniikoissa. Shiomitsu puhui paljon japania ja painotti tärkeimpiä asioita myös englanniksi. Hänen äänensä ei kantanut aivan takimmaisille asti, mutta hänen piirrokset ja käytännön esimerkit parin kanssa havainnollistivat käsiteltävää asiaa. Luennon jälkeen kokeilimme opetettuja asioita parin kanssa. Harjoitusten lopuksi kävimme läpi Pinan Nidan -kataa. Sensei käski meidän usein tehdä jonkin tietyn tekniikan uudelleen, mikäli hän ei ollut tyytyväinen suoritukseemme. Otimme tekniikan uudestaan niin usein, kuin sensei katsoi sen tarpeelliseksi ja tarvittaessa harjoittelimme liikettä myös parin kanssa.

Lauantaina olivat kahdet kahden tunnin harjoitukset ja tunnin vyökoe. Päivän ensimmäiset harjoitukset sujuivat tutun kaavan mukaisesti, johon kuuluivat yhteiset alkulämpimät, harjoittelua kihon muodossa, sensein luennoimista, parin kanssa harjoittelua ja kata. Lauantaina tekniikoissa keskityimme junzuki ja gyakuzuki no tsukkomi -lyönteihin. Näissä tekniikoissa tulivat selvästi esille kahden eri liiton eroavaisuudet saman tekniikan suoritustavassa. Shiomitsu korosti, että liikkuminen näissä tekniikoissa tapahtuu aukaisemalla lantiota, joka näkyy jalkaterän aukaisuna juuri ennen liikkeelle lähtöä. Lantion aukaisulla varmistetaan myös se, että potkut nousevat helpommin korkealle. Parin kanssa harjoiteltuna uudenlaiset asennot ja liikkuminen saatiin kohdilleen. Lauantaina katan aiheena oli Pinan Godan. Shiomitsu opetti useiden pariharjoitusten avulla miten eri liikkeet tulee tehdä.

Lauantain toisten harjoitusten aiheena oli kette-tekniikat. Shiomitsu opetti, miten vatsa- ja alaselkälihakset ovat tärkeitä, että liikkuminen kette gyakuzuki no tsukkomissa on helppoa (vaikeaa). Keskivartalon lihaksia kehittämällä vanhemmiten selkä pysyy myös suorana, kun selkäranka saa niistä tukea. Mikäli jaksamme liikkua hyvin alhaalla matalissa tekniikoissa, jaksamme liikkua hyvin myös pystymmissä tekniikoissa. Shiomitsun luennoista jäi mieleen myös se, että mikäli teemme tekniikat oikein, meille ei pitäisi tulla ongelmia lantion, polvien tai nilkan seuduille. Luennon jälkeen jatkoimme näiden tekniikoiden harjoittelua parin kanssa. Harjoitusten päätteeksi jatkoimme Pinan Godanin harjoittelua ja sovelluksia. Päivän päätteeksi oli vyökoe, johon osallistui yksi kokelas. Vyökoetta sai jäädä katsomaan ja oli mielenkiintoista katsoa miten se erosi omista vyökokeistamme.

Sunnuntain ainoissa harjoituksissa teimme lisää Pinan Godan -kataa ja yleisön pyynnöstä hieman tanto dori- eli puukkotekniikkaa. Kaiken kaikkiaan tämä leiri oli hieman erilainen, joissa olemme käyneet. Harjoittelimme kaikki yhdessä, eikä meitä jaoteltu missään vaiheessa erilaisiin ryhmiin. Shiomitsun havainnollistamiset piirustusten avulla toivat oman mausteensa, teoria oli hyvä tuki käytännön harjoittelulle.

© Minna Pehkonen & Niko Utriainen, Joen Mawashi ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *