Kokemuksia Wado-leiriltä Berliinissä 2011

kategoriassa: Artikkelit | 0

Tähän ensi alkuun viime kerralla lupaamani raportti sensei Ohgamin talvileiriltä Ruotsissa; leiri oli ilmeisesti erittäin hyvä. Kiitokset Finnairille taas lakosta, jonka takia emme päässeet lähtemään leirille ollenkaan.

Mutta sitten varsinaiseen asiaan; helmikuussa Berliinissä järjestettiin taas perinteisesti Toby Threadgillin ja Bob Nashin yhdessä vetämä Shindo Yoshin Ryu / Wadoryu -leiri. Joen Mawashista leirille osallistui jo kolmatta vuotta perättäin Minna ja minä. Leiri veti jälleen noin parisensataa treenaajaa ympäri Eurooppaa. Suomesta muita osallistujia oli tällä kertaa Hämeenlinnasta Harri ja Pekka, Helsingistä Lasse sekä Espoosta Samuli ja Petteri.

Leirin kuvio oli tälläkin kertaa samanlainen, kuin aikaisempina vuosina. Lauantaina ja sunnuntaina harjoiteltiin aamukymmenestä iltakuuteen, sisältäen muutamat pienet evästauot. Maanantai-iltana lähes 30 mustavöistä osallistui sensei Nashin ohjaajatreeniin.

Leirin punainen lanka oli jälleen löytää linkki Shindo Yoshin Ryu:n ja Wadoryu:n välillä. Tällä kertaa painotus oli optimaalisessa ja luonnollisessa vartalon asennossa sekä maan vetovoiman hyödyntämisessä. Omaa kehoa ja sen ”kuuntelemista” harjoiteltiin Shindo Yoshin Ryu:hun kuuluvalla katalla. Tavoitteena oli olla tietoinen omasta pystylinjasta ja hallita sitä koko suorituksen ajan. Kun oman kehon hallinnan taitaa, on seuraava vaihe oppia tuntemaan pelkän kosketuksen kautta vastustajan kehon asento ja manipuloimaan sitä haluamallaan tavalla. Teimme muutamia parin kanssa tehtäviä harjoitteita, joilla opeteltiin näitä asioita. Totesimme, että nämä olivat todella vaikeita sekä hienovaraisia asioita ja joiden omaksuminen vaatii pitkän harjoittelun. Wadossa meillä on oma vastaava harjoite tuohon oman pystylinjan ja keskivartalon syvien lihasten kehittämiseen; tiedätkö, mikä se on? Kyllä, vastaus on Naihanchi. Shindo Yoshin Ryu -kokemuksellaan Hironori Ohtsuka tiesi heti, mistä Naihanchissa on kyse, kun hän näki kyseisen katan ensimmäistä kertaa.

Pääsimme harjoittelemaan myös toista SYR -kataa, joka harjoittaa pystylinjan lisäksi maan vetovoiman käyttöä. Vartalon ”pudotus” lisää tekniikoihin voimaa. Tämäkin oli todella hienovarainen ja vaikea asia, mutta kuitenkin tehokas, kun taidon taitaa. Wadossa tätä vartalon ”pudotusta” harjoitetaan monessa katassa, kuten esim. Pinan Nidanin alussa sekä tietyissä paritekniikoissa, selkeimpänä ehkä Kihon Kumite 3:ssa ja 8:ssa.

Sensei Threadgill näytti useita erilaisia tekniikoita, joilla hän kontrolloi vastustajaa. Kaikissa hän hyödynsi mm. edellä mainittuja periaatteita. Sensein vartalonhallinta on jo niin huippuunsa kehittynyttä, jotta sivustaseuraajan on todella vaikea havaita, mitä tekniikassa tapahtuu. Monesti näyttää vain siltä, että vastustaja näyttelee mukana, mutta kun itse pääsee kokemaan ja tuntemaan sensein tekniikan, ymmärtää heti, että kyse ei ole näyttelemisestä. Entisaikaan monia asioita pidettiin myös usein mystisinä, esim. käsitteet ”ki” tai ”chi”. Ihimisillä ei ole ollut parempaa keinoa selittää niitä toisella tavalla, kun taas nykyaikainen tiede pystyy selittämään monet ilmiöt ja asiat. Kyse on vain fysiikasta.

Maanantain ohjaajatreeni mentiin tällä kertaa hieman eri formaatilla, kuin aikaisemmin. Tällä kertaa teimme tekniikkaa vähemmän muodossa ja sen sijaan saimme ryhmissä pohtia muutamista keskeisimmistä tekniikoista mahdollisia virheellisiä suorituksia sekä keksiä, kuinka korjata ne. Käytimme aina tarpeen tullen toisiamme esimerkkeinä ja yritimme etsiä esimerkeistä samoja virhesuorituksia, joita pohdimme aikaisemmin yhdessä.

Leiri oli jälleen kaikin puolin todella mahtava. Berliinissä kevät oli pidemmällä ja sää oli kirkas. Perinteiseen tapaan kävimme myös kiertelemässä kauppoja ja tällä kertaa enemmän myös nähtävyyksiä. Aiomme tulla taas vuoden päästä uudestaan. Kiitokset molemmille senseille, leirin järjestäjille sekä Christina Gutzille, jonka muistiinpanoja käytin tukena tämän raportin teossa.

Lisää kuvia Kuvat-sivulla.

© Niko Utriainen, Joen Mawashi ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *