Wado-karaten erikoisseminaari Hämeelinnassa

kategoriassa: Artikkelit | 0

hml16_1Tänä vuonna suomalaisilla oli taas mahdollisuus palata wado-karaten juurille, kun sensei Toby Threadgill (Menkyo Kaiden, Takamura-ha Shindo Yoshin Ryu) oli vierailulla Hämeenlinnassa pidetyllä Wado-karaten erikoisseminaarilla 27.-28.2. Tämä oli sensei Threadgillin toinen visiitti Suomeen. Edellinen kerta oli elokuussa 2014. Tälläkin kertaa seminaari veti mukavasti osallistujia myös ulkomailta asti, kuten Ruotsista, Virosta, Tanskasta, Saksasta ja Portugalista.

Vuonna 1864 perustettu Shindo Yoshin Ryu pohjautuu Nakamura Yoshin Koryu- ja Akiyama Yoshin Koryu –linjoihin sekä vaikutteita on myös Hokushin Itto Ryusta ja Jikishinkage Ryusta. Lajin oppisisältö on jaoteltu perinteisten budolajien mukaisesti kolmeen eri tasoon ja opetuslisensseihin; shoden, chuden ja joden gokui. Näiden yläpuolella lisäksi on olemassa myös hallinnollinen lisenssi, Menkyo Kaiden. Nykyaikaista kyu/dan-järjestelmää, jota mm. karatessa käytetään, ei Shindo Yoshin Ryussa ole käytössä.

Sensei Threadgill saapui jo perjantaina iltapäivällä Helsinki-Vantaalle, josta kävimme hänet hakemassa. Sensei oli juuri sairastanut keuhkokuumeen, joten hän oli aika väsynyt pitkästä matkustamisesta. Onneksi hän silti jaksoi opettaa seminaarilla ja hänen olo näyttikin selkeästi paremmalta loppuajan.

Lauantaina seminaarin alussa jaettiin tuttuun tapaan Japanista saapuneet dan-diplomit viime vyökokeissa menestyneille. Varsinaisissa harjoituksissa päivän aikana teimme useita erilaisia kehonhallintaharjoitteita, joita sensei meille esitti. Sensei korosti jälleen, että kehon luuston ja lihaksiston oikeanlainen asemointi on Shindo Yoshin Ryussa tärkeää. Muita keskeisiä periaatteita, joita tutkimme eri harjoitteiden kautta, olivat mm. eri ajoitustyypit (go no sen, sen no sen ja sen sen no sen), oman kehon rentous, vahva/heikko linja (anteho/fuanteho) ja vastustajan horjutus (kuzushi).

hml16_2Päivän viimeisten harjoitusten jälkeen osallistujat pääsivät todistamaan melko harvinaislaatuista tapahtumaa, kun tein kahden muun joensuulaisen treenaajan kanssa keppanin, eli verivalan. Kyseessä ei ollut mitään mystistä eikä salaperäistä tai elokuvista tuttua yliliioitellun koreilevaa meininkiä. Keppan-rituaali nykyaikana on symbolinen ele, joka vahvistaa, että oppilas tulee aidosti ja vilpittömästi osaksi yhteisöä, joka pyrkii suojelemaan ja säilyttämään historiallisia tai perhetraditioita. Tätä voinee samalla pitää virallisena hetkenä, jolloin Shindo Yoshin Ryu lajina rantautui Suomeen.

Ilta menikin sitten juhliessa ravintola Wanhassa Pankissa. Paikalla oli ilahduttavan paljon väkeä. Sensei kertoi tuttuun tapaan paljon mielenkiintoisia tarinoita omasta opettajastaan ja Shindo Yoshin Ryun sekä Wadon historiasta.

hml16_3Sunnuntain harjoituksissa jatkoimme mm. SYR:n parikatojen tekemistä tutkien eri periaatteita. Seminaarin aikana pääsimme tekemään myös veitsitekniikkaa sekä polvi-istunnasta tehtäviä idori-tekniikoita. Idoreista löytyi hyvin paljon yhtymäkohtia Wadon idoreihin. Oli todella mielenkiintoista nähdä meille tuttujen tekniikoiden ”alkuperäiset” muodot. Ohtsuka oli varmaan tehnyt Wadoa luodessaan näistä tekniikoista turvallisempia ja yksinkertaisempia, jotta ne sopivat paremmin ”kaiken kansan” harjoiteltaviksi.

Kiitokset jälleen senseille erinomaisesta opetuksesta. Kiitos myös Kushin-Kan ry:lle tilojen järjestämisestä sekä kiitos kaikille osallistujille. Toivottavasti saamme sensein taas pian Suomeen, niin mahdollisimman moni Wadon harrastaja pääsisi näkemään ja tuntemaan, millaisesta lajista tyylisuuntamme perustaja otti omaan luomukseensa suuresti vaikutteita.

© Niko Utriainen, Joen Mawashi ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *